USPJEŠNO ODRŽAN “UHVATI FILM BiH”

Filmski festival “Uhvati film” održan je u Banjaluci u petak, 13.oktobra 2017. godine u organizaciji HO “Partner” u Muzičkom paviljonu “Staklenac”. Zahvaljujući saradnji HO “Partner” i Kreativno-afirmativne organizacije Parnas iz Novog Sada Filmski festival o osoba sa invaliditetom, koji se u Banja Luci održava od 2011.godine postao je dio regionalnog festivala koji se još održava u Novom Sadu (Srbija) i Rijeci (Hrvatska).

Za vrijeme trajanja konkursa za prijem filmova pristiglo je 724 filma iz svih krajeva svijeta: Indije, Irana, Amerike, Španije, Italije i Rusije. Žiri je imao težak zadatak da odabere filmove koji će se prikazati na Festivalu.

Ovogodišnji festival je pripemila mlada ali prespektivna ekipa na čelu sa direktoricom Festivala Dušicom Lipovac, a spremni su da rade na tome da Festival “Uhvati film” bude iz godine u godinu sve bolji.

Od ove godine imamo i novog člana tima a to je KAMERKO – maskota Festivala koja je nastala kroz ideje našeg tima. Naslikale su ga vješte ruke Mile Mićića izvlačeći ga iz svijeta mašte, a postala je opipljiva u radionici „Lutkac“ iz Beograda.

Jedan od glavnih ciljeva organizatora je i da se u godinama koje dolaze “Uhvati film” nađe na kulturnoj mapi Grada Banjaluke, Republike Srpske i BiH.

Festival je svečano otvorila glumica Narodnog pozorišta RS Slađana Zrnić ističući važnost održavanja “Uhvati film” festivala: “Popularizovanjem raznih manifestacija, događaja, projekata, aktivnosti promoviše se umjetnost koje stvaraju osobe sa invaliditetom a i njihov aktivizam i rad doprinosi poboljšanju društvenog položaja. Ovaj festival je od kulturnog značaja ne samo za naš grad već i cijeli region” istakla je Zrnićeva.

 

Projekciju je otvorio film “Inner me” Antonia Spana, koji je učestvovao na mnogim međunarodnim filmskim festivalima a njegovo prikazivanje i popularnost nastavljaju da rastu. To je dokumentarni film o ženama sa invaliditetom i hrabrosti. Na Međunarodnom filmskom festival “Uhvati sa mnom ovaj dan!/Uhvati film” koji je održan u Novom Sadu dobio je nagradu za najbolji dokumentarni film, a nagradu je osvojio i u Kanu 2016. godine.

Na ovogodišnjem festivalu prikazani su filmovi iz različitih krajeva svijeta koji mijenjaju perspektivu javnosti prema osobama sa invaliditetom. Mnogi od filmova su nagrađivani kako na festivalu u Novom Sadu tako i na međunarodnim filmskim festivalima. Svim ovi filmovi šalju snažne poruke: hrabri i jaki idemo kroz život možemo savladati sve prepreke, predrasude, diskriminaciju, želje se ostvaruju ako čvrsto vjerujte u njih, a invaliditet nije prepreka i ne smije da bude u ostvarivanju životnih ciljeva, o značaju implementacije UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, te značaj personalne asistencije za OSI.

U toku festivala bila je postavljena izložba fotografija „Osobe sa kvalitetom“, te su dodjeljene  plakete i nagrade nagrađenim autorima:

  1. Armin Durgut iz Sarajeva,
  2. Milica Ijačić iz Trebinja,
  3. Borislav Zdrinja iz Banjaluke.

Tokom festivalskog dana održana je i debata na temu „Osobe sa kvalitetom“ a učesnici su bile uspješne ličnosti iz oblasti sporta, umjetnosti, filma, novinarstva: Milica Ijačić, Adisa Kišić, Anja Kavić, Maja Isović Dobrijević, Igor Ignjatović i Dajana Tadić.

Specijalni gosti bila su djeca iz Servis centra “Dajte nam šansu-Zvjezdice”, koji su svojim plesnim tačkama uljepšali Festival.

Kao i prethodnih godina festival su posjetioci festivala, pored banjalučke publike, su bili gosti iz Tuzle, Prijedora, Trebinja.

Dušica Lipovac

Fotografije: Tea Jagodić