PROGRAM FESTIVALA “UHVATI FILM BANJALUKA”

Mjesto održavanja:
Banjaluka, Muzički paviljon parka “Petar Kočić”, Banjaluka

1. DAN – 12.10.2018.godine (petak)

18 h – Svečano otvaranje Filmskog festivala „UHVATI FILM – BANJALUKA“ i koktel

18.15 – Dodjela nagrada autorima fotografija

18.30 – Dokumentarni film „Sjenke“ (Aladin Kavgić, BiH)
Dokumentarni film „Sjenke” Aladina Kavgića je motivacionog karaktera, koji je nastao iz potrebe da se – u moru negativnog izvještavanja – pokaže da postoji način razbijanja sveprisutne apatije i dostizanja pozitivnog pristupa u različitim aspektima života, posebice osoba sa invaliditetom. Film se sastoji iz tri priče popraćene sa tri različite teme: porodica, ljubav i posao, a glavni akteri filma su izvanredne žene kojima invaliditet nije bio prepreka za uspjeh. To je priča o uspjesima i „izlasku iz sjenki“ u životu osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini, kroz tri priče o izuzetnim ženama i njihovim borbama. Pozitivan pristup, aktivizam i vlastito usavršavanje daju iskustvo i samopouzdanje kojima se mogu prevazići nametnute prepreke. Dokumentarni film „Sjenke” je rađen u okviru aktivnosti #VašGlas #VašaPriča, koju finansira EU a provodi UNDP.

2. DAN – 13.10.2018.godine (subota)
12 časova, Muzički paviljon „Staklenac“

12.00 ČASOVA – PRVI BLOK PROJEKCIJE FILMOVA

PRIPRAVNICI / INTERNSHIP
Luka Čurčić, Hrvatska 20’

Tri mlada gubitnika su jedno drugom konkurencija za posao u maloj računovodskoj firmi. Sara je ambiciozna djevojka koja pokušava da se snađe u muškom svijetu, Marko ima blaži oblik cerebralne paralize i najsposobniji je od sve troje, a Luka je nezreo mladić koji i dalje živi sa roditeljima.

DODIR NA BOL / THE TOUCH TO PAIN
Hadži-Aleksandar Đurović, Srbija 6’

„Dodir na bol” je ljubavna priča o starom bračnom paru. Muž se bori sa Alchajmerovom bolešću svoje supruge. Priča je inspirisana istinitim događajem i pokazuje čistu i bezuslovnu ljubav čak u poznim godinama života. Ovo je produkciono mali, nepretenciozni film o običnim ljudima i njihovom svakodnevnom životu.

TEMPO
Oskar Mišel, Kanada 12’

Kako biste opisali svoju omiljenu pjesmu nekome ko je gluv? „Tempo” je kratak film o Jasonu, mladiću koji se suočava sa svijetom koji u njemu ne vidi ništa osim gluve osobe. Jasonu se u toku filma suočava sa porodicom, prijateljima i kolegama kako bi ostvario svoje snove, ali po koju cijenu?

SVETO SRCE \ SACRÉ COEUR
Hicham Harrag, Samir Harrag, Al Huynh, Francuska 12’

Sami, mladi raznosač novina i veliki sanjar, uči znakovni jezik kako bi mogao da komunicira sa gluvom djevojkom kojoj svako jutro donosi novine. Jednog jutra njen šal spade u gradskom metrou, i Sami ga uzima da joj ga vrati, ali prije nego što uspije da je stigne vrata voza se naglo zatvaraju. Odatle počinje velika trka kako bi Sami uspio da stigne svog „Anđela“ na sljedećoj stanici.

100.000 MILJA U SEKUNDI / 100,000 MILES A SECOND
Jeremy Bandow, USA 7’

Žena koja živi sa posljedicama multiple skleroze odlazi u lokalni market nakon napornog
radnog dana. Poslije problema da nađe parking mesto na pretrpanom parkiralištu, dobija poziv od svog momka. Nakon što završi razgovor ona doživljava nervni slom u kolima. Uspijeva da se sabere dovoljno da može da ode do prodavnice. Izmaštana priča jednog beskućnika mijenja način na koji ona doživljava svoju situaciju. Shvata da je sve vrijeme blokirala svoje sopstvene trenutke negativnim osjećanjima prema sebi.

LUZER \ LOSER
Savita Siltrakul, Tajland 21’

„Luzer” je dokumentarni film o Somčaju Duangkaevu, plivaču sa invaliditetom čiji je život prepun neuspjeha. Sudbina mu je donijela toliko prepreka da se zapitao – šta će biti sa njegovim životom?

LOVAC NA TALENTE \ TALENT SCOUT (CAZATALENTOS)
José Herrera, Španija 7′

Dominik je najugledniji lovac na talente u Parizu. Ali sada je samo sjenka sebe iz prošlih dana, sve dok ne upozna Sofiju, špansku igračicu flamenka koja je emigrirala u Francusku zbog građanskog rata u Španiji i u kojoj se krije jedan od najvećih talenata ikada.

NASTAVIMO SA KURSOM \ DERSE DEVAM (LET’S CONTINUE TO THE COURSE)
Suat Oktay Senocak , Turska 7’

Ugur je strastveni učitelj. Dio njegove profesije je da podučava djecu sa invaliditetom pa se u prvim godinama njegov profesionalni put ukršta sa Merkanom za kojeg važi da ga je nemoguće podučavati. Svi su digli ruke od Merkana, ali ne i on. Njegov student dobija nadu i vraća mu se vjera u život. Ali kasnije poruka sa telefona baca Ugura u neopisiv očaj i mijenja njegov život.

PAR \ PAREJA 

Inés Sánchez Prado, Španija 17′

Dokumentarni film „Par” prikazuje priču o Maleni i Juanvi, koji su bili zajedno 17 godina. Dokumentarac prikazuje njihovu borbu da ostvare buduće planove kao što su zajednički život i venčanje. Glavni likovi će vas uvesti u njihov intiman svet koji su stvarali više godina u kome su slobodni da sanjaju i uživaju u zajedničkom društvu.

AMNA
Zoran Ćatić, Bosna i Hercegovina 5’

Film „Amna” je posveta jednom neviđenom, dugogodišnjem prijateljstvu u kojem preovladava optimizam.

AKO NE \ IF NOT (KUN’ DI MAN)

Phyllis Grae Grande, Filipini 19′

Dva slijepa muzičara se bore da zarade za život pjevajući u javnim prolaznim stanicama. Ali, primorani su da nastupaju odvojeno. Međutim tako razdvojeni, nedostaju jedan drugome i shvataju da njihovo partnerstvo prevazilazi ljubav prema muzici, čak i u nedostatku vida.

BORIA
Rodion Dobrokhotov, Rusija 22’

Boria je bezopasan momak iz provincije, koji zbog sporijeg psihološkog razvoja često završava u lokalnoj psihijatrijskoj ustanovi sa dijagnozom “antisocijalnog ponašanja“. Jednog dana u bolnicu dolazi novi pacijent…

BEZ RIJEČI \ SPEECHLESS
Ankit Anand, Švajcarska 6′

Mlada plesačica ima obožavaoca, ali ona se ubrzo povlači od njega. Plašeći se da će njegovo interesovanje za nju iščeznuti, čim sazna da je nijema. Kada se upoznaju na plesnom podijumu, njihova veza prerasta u tango.

MOJE POSLJEDNJE DIJETE \ MY LAST CHILD
Pouria Siminpour, Iran 13’

Mladić sa Daunovim sindromom je zaljubljen u devojku, ali ne može da joj izjavi ljubav…

PLESAČ U KOLICIMA – KENTA KAMBARA \ WHEELCHAIR DANCER
Nobujuki Arai, Japan 2’

Ovaj snimak je prilog o Kenti Kambari, japanskom plesaču koji koristi kolica.

15.00 ČASOVA – DEBATA „Kultura i osobe sa invaliditetom”

16.30 ČASOVA – DRUGI BLOK PROJEKCIJE FILMOVA

DUG PUT ZA PRVE KORAKE \ A LONG JOURNEY FOR THE FIRST STEPS
Jasmina Mustafić, Julia Minet, Ratko Stoljiljković, Slovenija 15′

Autentični doživljaji djece iz Palestine i njihovih roditelja pri dolazku u Sloveniju u okviru humanitarnog projekta Rehabilitacija djece, žrtava rata u Palestini. Priča se vrti oko sedmogodišnje Baylasan i njene mame Amal, te njihove zajedničke želje: da Baylasan može hodati kao ostala djeca.

MIRANDA I MORE \ MIRANDA AND THE SEA
Giovanna Torres, Španija 7′

Miranda je imala san da vidi more. Kada je oslijpila, njena porodica se preselila na mjesto gdje je ona mogla da osjeti more, u skladu sa njenim mogućnostima. Njen brat, mornar, stiže svakog petka u luku u kojoj ga čeka Miranda da joj opiše kako more izgleda. On joj opisuje zvuk talasa i miris ribe, kako bi njen život učinio ljepšim.

RAČUN \ THE BILL
Luciano Nacci, Argentina 6’

Mladić koji počinje da gubi sluh, u potrazi je za novim načinom komuniciranja.

VERONIKA
Mark Majkl, Njemačka 7′

„Pijesak je logična metafora budući da ja nisam stabilna; potreban je samo jedan mali impuls da se moja svijest o mom postojanju rasprši. Ponekad se baš tako i osjećam, kao da sam se raspala u hiljade dijelića.”
Upad pun saosjećajnosti i opažanja u skriveni svijet jedne tinejdžerke koja ima autizam i različite oblike invalidnosti. Vapaj za dokumentarnim filmom koji predstavlja hrabrost da se zađe ispod površine ljudskih života i stvari. Jedno maštovito eterično filmsko ostvarenje sa animacijom pijeska u dokumentarcu.

KAKVA ŠTETA \ IT’S A SHAME
Marko Toskan, Italija 7’

Danijel ima Dišenovu distrofiju i mora da provede život u električnim kolicima. On odlučuje da se sastane sa prostitutkom, ali kada stigne do nje, hrabrost ga napušta i on krene natrag kući. Danijel se predomisli, međutim, kolica prestaju da rade i on ne može da se pomjeri. Na kraju svoje smjene, prostitutka će morati da prođe pored Danijela, koji sjedi nepomično. Šta će se desiti? Kako će se dalje odvijati priča?

MALI ZRAK SVIJETLA \ A PINPRICK OF LIGHT
Kasra Karimi, Velika Britanija 13’

Profesor sa univerziteta počinje da gubi vid i počinje da se plaši da mu se svijet polako izmiče.
Da li su njegovi snovi dovoljni da održe njegovo sjećanje na ono što mu je u životu važno?

ŽIVOTI JOSERA I LARE \ LIFE OF YOSSER AND LARA
Gabriele Nugara , Njemačka 19’

„Jednog jesenjeg popodneva, prilikom projekcije kratkih animiranih filmova, upoznao sam neobičnog i očaravajućeg dječaka. Nakon samo par minuta razgovora sa njim, imao sam utisak da ga oduvijek poznajem. Poslije projekcije smo zajedno sa njegovom mamom otišli u kafić. Kada smo se rastajali, pitao sam njegovu majku da li bismo mogli da podijelimo sa drugima priču o Joserovom životu. Ovaj film je prikaz tih nekoliko sati kojih smo proveli zajedno.”

OŠTEĆENA DOBRA \ FATTA MALE (DAMAGED GOODS)
Ludovico Bossi , Italija 15’

Sincija i Filipo se nakon dužeg dopisivanja na internetu, konačno sastaju. Uslediće loše skuvana večera, nekoliko pića viška i neprekidna smena privlačnosti i stida. Upoznaju jedno drugo reč po reč, sve dok Sincija ne upadne u sopstvenu zamku zbog svoje nesigurnosti. Lako je povezati se s ovom pričom, u kojoj je različitost samo sitnica. Na gledaocima je da odluče koliko je ta sitnica bitna.

DASHIELL: PUTOVANJE KROZ AUTIZAM \ DASHIELL: A JOURNEY THROUGH AUTISM
Josh Sutherland, SAD 6’

Dashielu je postavljena dijagnoza autizma sa 3 godine i imao je malo nade za uspjeh. Pomoću tehnologije, muzike i ljubavi jedan dječak je imao dovoljno hrabrosti da napiše svoju priču.

MONIKA NE POZNAJE NEMOGUĆE \ NOTHING IS IMPOSSIBLE FOR MONICA
Aniko Roža, Srbjia 10’

Monika Žunji od rođenja živi sa paralizom. Njena majka je bila pored ćerke u vrtiću, u osnovnoj i srednjoj školi. Kada je dvadesetrogodišnja djevojka iz Temerina upisala Prirodno-matematički fakultet, Verona je uzela ranac i počela da prati Moniku i za Novi Sad. Tri godine su zajedno pohađale predavanja i ispite. Monika je prva diplomirala iz svoje generacije. Studirala je finansijsku matematiku a njen trogodišnji prosijek je bio 9,22. Monika svoju glad za znanjem sada želi da smanji na master studijama.

GLAS TIŠINE \ VOICE OF SILENCE
Debraj Naiya, Indija 21’

Svaka scena u filmu „Glas tišine” treperi tihom patnjom zlostavljane devojke. Dok ona gleda televiziju i sluša o prijavama silovanja koja su se nedavno dogodila, proganja je nasilje prema djevojkama koje ne prestaje. U sjećanjima ona proživljava sopstveno zlostavljanje. Pravi se aluzija i na spaljivanje udovica kao i na ženska mitološka bića koja su žrtvovana okrutnom društvu u kojem dominira muškarac. Ovde su djevojke prikazane kao zmajevi vezane za kanap, kojima se igra muškarac. Okean života se burno oglašava iza djevojke, kao da je priroda zaštitnik od svakog zla. Zvuci mašina, muzika prožimanja sa božanskim, recitati iz tradicionalnih himni – sva zvučna zapažanja se ulivaju u beskrajno more i njegov besmrtni glas, što je metafora za univerzalni život.

19.00 ČASOVA
Dokumentarni film „LICE LAFORE”
Denis Bojić, Republika Srpska, BiH

Dokumentarni film „Lica Lafore” ekranizuje borbu za pronalazak lijeka za jednu od najtežih dječjih bolesti na svijetu, Laforinu bolest. Ovaj najteži i najrjeđi oblik epilepsije ljudskog roda odnosi živote djece širom svijeta. Iako je prošlo više od stotinu godina od prvog opisa bolesti farmaceutske kompanije i državni fondovi nisu bili dovoljno zainteresovani za finansiranje istraživanja jer bolest rijetka. Sav teret u finansiranju istraživanja lijeka za ovu bolest na sebe preuzimaju Lafora asocijacije i porodice širom svijeta čija djeca umiru korak po korak. Jedna porodica odlučila je da neće stati dok Lafora ne bude izbrisana sa lica zemlje. Boreći se protiv mnogo jačeg neprijatelja porodica Gajić iz Bosne i Hercegovine (Republike Srpske) čini nemoguće u želji da spasi živote svoje djece. Sa druge strane svijeta, u Kanadi, prof. Miansian i njegov tim istraživača više od deceniju pokušavaju da otkriju lijek za ovu smrtonosnu bolest. Iako
ranjena na najokrutniji način koji ljudski um može zamisliti porodica Gajić nevjerovatnom upornošću i nadljudskim naporima prikuplja sredstva, finansirajući istraživanje lijeka za ovu bolest, postajući time jedan od najvećih svjetskih donator. Napor jedne porodice da pokrene planetu i entuzijazam vodećih svjetskih naučnika biće spojeni u nevjerovatnој snazi ljudskog duha koji pomjera granice u svijetu nauke i pokazuje da ništa nije nemoguće.

Kamerko 2018