ODRŽANO 10. JUBILARNO IZDANJE “UHVATI FILM – BANJA LUKA” FESTIVALA

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske svečano je otvoren 10. Međunarodni filmski festival „Uhvati film – Banjaluka” 19. oktobra 2021. godine. Međutim, zbog kvara na električnim instalacijama u MSURS projekcija filmova zakazana za 20. i 21. oktobar morala je biti prolongirana za 28. oktobar.

 

Prije zvaničnog obraćanja posjetiocioma festivala organizacioni tim je priredio iznenađenje – kratkometražni film „Uhvati film – Banja Luka” – 10 godina” rađen u produkciji World media studija.

Festival je zvanično otvorila ministarka prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Natalija Trivić, koja je istakla da resorno ministarstvo daje punu podršku Međunarodnom filmskom festivalu „Uhvati film – Banjaluka”, imajući u vidu činjenicu koliko se festival izgradio kroz samu organizaciju i kakav je kvalitet programa:

Ministarstvo podržava organizaciju Filmskog festivala „Uhvati film – Banjaluka“, koji nema samo umjetničku vrijednost već i onu ljudsku, jer prenosi poruku da smo svi isti i da zaslužujemo jednake mogućnosti kako bi ostvarili svoje pune potencijale. Ova manifestacija traje već 10 godina i to dovoljno govori koliko je festival razvio jedan potpuno novi format filmova, u koji su uključena lica sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju, čime su pokazali da mogu biti ravnopravni članovi društva.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cilj „Uhvati film – Banja Luka“ festivala je smanjenje socijalne distance prema osobama sa invaliditetom, odnosno da se kroz filmsku umjetnost (putem promovisanja potencijala osoba sa invaliditetom) stvore uslovi za veću vidljivost i njihovo uključivanje u sve sfere društvenog života. A jedan od ciljeva je i da autori  prepoznaju invalidnost, kao temu o kojoj treba da se govori kroz sve oblike javne promocije, pa tako i putem filma.

 

 

 

 

 

Posljednjih godina primjetno je da se snimaju filmovi na temu invalidnosti i osoba s invaliditetom prikazujući životne priče ljudi koji su uprkos svakodnevnim problemima, barijerima, predrasudama, nedostatku sistemske podrške uspjeli da ostvare svoje potencijale, uspješni su u svim oblastima društvenog života. Imaćete priliku da pogledate filmove koji nam dolaze iz Rusije, Grčke, Španije, Poljske, Ujedinjenih Arpaskih Emirata, te drugih zemalja. Kroz filmove su ispričane priče o hrabrosti i slabosti, o ljubavi, inkluziji, umjetnosti. Upoznaćete Havijera koji je prigrlio zvijede; Valeriu koja se bori za prava majčinstva svih žena sa invaliditetom; nesebičnog Terija koji pomaže ljudima poručujući nam: „Nikad ne odustajte! Borite se, borite se za ono što želite i to će se dogoditi.” Našim festivalom mi idemo ka pomjeranju granica i mijenjanju perspektive, rušenju predrasuda kroz filmsku umjetnost… Uprkos teškom periodu, nismo odustajali. U organizaciju i realizaciju Festivala je uloženo mnogo truda, vremena, ljubavi. U toku trodnevnog trajanja festival očekuju vas dobri filmovi, pozitivna energija i rušenje predrasuda kroz filmsku umjetnost – istakla je Dušica Lipovac, direktorka „Uhvati film – Banjaluka” festivala.

Prisutnima su se obratili i savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo i direktorica Fondacije za socijalno uključivanje u BiH Ranka Papić Ninković.

Filmski program je otvorio dokumenarni film „Zastani i poslušaj” u režiji Emira Zumbula Kapetanovića (produkcijska kuća FIST). Film zrači svjetlom, pozitivnom afirmacijom ljudske volje, slavljenjem snage duha i ljepote ljudskog bića. Dokumentarni film „Zastani i poslušaj” jedan je od aktivnosti projekta „Izgradimo zagovaračku platformu za socijalnu uključenost u BiH – Zastani i poslušaj” kojeg finansira Evropska unija, a realizovala Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH) i Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI).

Zbog kvara na električnim instalacijama u Muzeju savremene umjestnosti RS, filmski program u okviru „Uhvati film – Banja Luka” festivala koji je bio zakazan za 20. i 21. oktobar morao je biti prolongiran, te je publika imala priliku da pogleda filmove 28. oktobra u MSURS. Isti dan je prikazan kratkometražni film „Kako mi TO radimo?” autorki Anje Kavić, Ene Mitrovske i Tajane Roxy Dedić. Ovaj film je realizovan u okviru projekta „Skini predrasudu, obuci privlačnost” koju je Psihološki centar „Sense” iz Banjaluke realizovao u saradnji sa Ekumenskom inicijativom žena iz Omiša. Predrasude o osobama sa invaliditetom i o njihovoj seksualnosti su široko rasprostranjene u našem društvu. Upravo zato film „Кako mi TO radimo?“ prikazuje stavove tri žene sa invaliditetom o seksualnosti  i razbija predrasude da se radi o aseksualnim bićima.

Prateći program festivala bila je panel diskusija na temu 10 godina – Uhvati film Banjaluka festival (moderator: Dušica Lipovac) sa učesnicima: Vanja Čolić – diplomirana novinarka, viši stručni saradnik za inkluziju učenika sa posebnim obrazovnim potrebama u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Branko Lazić – filmski autor, režiser dokumentarnih filmova, Denis Bojić – scenarista i režiser dugometražnih dokumentarnih filmova i Ognjen Ranisavić – diplomirani socijalni radnik, aktivista, koautor i voditelj emisije „Nevidljivi”.

Zahvaljujući saradnji HO „Partner” i Kreativno-afirmativne organizacije Parnas iz Novog Sada Filmski festival o osoba sa invaliditetom, koji se u Banja Luci održava od 2011. godine je postao dio regionalnog festivala „Uhvati film” koji se pored Banjaluke održava u Novom Sadu (Srbija), Rijeci (Hrvatska) i Kotoru (Crna Gora).

Organizatori se zahvaljuju svima onima koji su pomogli organizaciji ovogodišnjeg festivala, te svim pisanim i elektronskim medijima, koji iz godine u godinu upoznaju javnost sa „Uhvati film” festivalom i organizacionom timu Festivala koji godinama s velikom predanošću radi na njegovoj pripremi i realizaciji.

 

Ovogodišnji „Uhvati film – Banjaluka” festival podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banja Luka, a prijatelji Festivala su World media studio i hotel “Vidović”.

  

 

Foto: Tea Jagodić