KONKURS

 

KONKURS ZA FILMOVE 2021

 

KREATIVNO AFIRMATIVNA ORGANIZACIJA Parnas, Novi Sad, Srbija     

HUMANITARNA ORGANIZACIJA “PARTNER”, Banja Luka, Republike Srpska, Bosna i Hercegovina 

UDRUGA “SPIRIT”, Rijeka, Hrvatska   

NEVLADINO UDRUŽENJE  “ART 365”, Podgorica, Crna Gora

raspisuju

KONKURS ZA FILMOVE

Na 19. MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL

“UHVATI FILM”

na temu invalidnosti i filmove čiji su autori/ke (glumci, scenaristi, režiseri)
osobe sa invaliditetom

Filmski festival “Uhvati film“ obuhvata projekcije na temu invalidnosti, kao i prateće programe. Bitan dio festivala predstavlja i Filmski karavan koji obuhvata: najavna gostovanja, promociju festivala i postprodukciju.

Festival je međunarodnog karaktera i realizuje se u Novom Sadu a zatim i u Banjoj Luci, Rijeci i Kotoru  sa ciljem: informisanja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom, čime se utiče na promjene u stavovima ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom, bolje razumijevanje i prihvatanje različitosti, te stvaranje uslova za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.

Bitan segment festivala je podrška filmskim rediteljima/kama, scenaristima/kinjama i glumcima koji su osobe sa invaliditetom da promovišu svoje radove i dostignuća, te da prepoznaju sopstvene potencijale, kao i uticaj na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i dešavanja u kojima učestvuju osobe sa invaliditetom.

Uslovi konkursa:

  1. Tema: Invalidnost *
  2. Trajanje: do 30 minuta
  3. najmanje DVD kvalitet **
  4. da imaju titl na SR/HR/BiH/CG odnosno na engleskom jeziku***

Uz film/ove obavezno na e-mail uhvatifilm@gmail.com dostaviti i:

Filmovi moraju biti poslati najkasnije do 01.05.2021.godine.

Molimo Vas da nam se prije slanja radova poštom javite putem e-maila, kako bismo očekivali Vaš film i pravovremeno reagovali ukoliko pošiljka ne stigne.

Sve troškove, kao i rizik slanja filmova, snosi pošiljalac. Filmovi i kopije koje pristignu na konkurs zadržavaju organizatori. Organizatori se obavezuju da filmove neće koristiti u komercijalne svrhe. Za projektovanje filmova koji budu odabrani u program festivala, organizatori neće isplaćivati nadoknade ni autorima ni producentima. Organizatori zadržavaju pravo korištenja isečaka iz filmova  u trajanju do 3 minuta isključivo u svrhu promocije programa Filmskog festivala „Uhvati film“.

Filmovi koji budu izabrani po oceni stručnog biće prikazani u  okviru 19. Filmskog festivala „Uhvati film!“ tokom septembra 2021. godine u Novom Sadu (SR) i ulaze u uži izbor za prikazivanje u Banjoj Luci (BiH), u Rijeci (HR) i Kotoru (CG) ali i u okviru postprodukcije – Filmskog karavana u gradovima navedenih država.

Najbolji filmovi biće nagrađeni plaketama i plasiraće se direktno na Festival evropskog dokumentarnog i nezavisnog filma Euro-In, koji se održava u Novom Sadu.

Pored plakete za najbolji film, za najbolji scenario i režiju, stručni žiri će dodijeljivati i specijalne plakete za doprinose na polju invalidnosti imajući u vidu:

  • Da li/koliko film gledaocima pruža alternativni/drugačiji način pogleda na invalidnost?
  • Koliko je originalan pristup temi invalidnosti?
  • Koliko je film zanimljiv/privlači pažnju/ostavlja utisak?
  • Koliko su izbegnuti stereotipi o invalidnosti?
  • Koliko film pruža novih informacija o invalidnosti?

Prijavni formular možete skinuti na sajtu festivala uhvatifilm.org

Filmovi se mogu dostaviti putem interneta (Festhome ili Clickforfestivals, Filmfreeway, Youtube, Wetransfer, Vimeo..) ili poštom (u 2 kopije) (na jednu od ovih adresa):

Srbija

KAO Parnas

S. Hristića 37/2,

21 000 Novi Sad,

ZA Uhvati film

BiH

HO “Partner”

Srđe Zlopogleđe 55

78000 Banja Luka,

ZA Uhvati film

 

Hrvatska

UDRUGA “SPIRIT”

Korzo 2a

51 000 Rijeka,

ZA Uhvati film

Crna Gora:

Branimir Žugić

Farmaci bb

81 000 Podgorica

ZA Uhvati film

DODATNE INFORMACIJE I PITANJA NA : uhvatifilm@gmail.com

This image has an empty alt attribute; its file name is festhome_orange.png Click for Festivals - Connecting Films and Festivals