18. UHVATI FILM FESTIVAL ODRŽAN U NOVOM SADU

  1. Uhvati film festival održan je u periodu od 23. do 27. oktobra. 2020. godine U Kulturnom centru u Novom Sadu, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 417 filmova, a selektorka Marijana Čanak iz Novog Sada odabrala je 41 film za koje je istakla:

„Na ovogodišnji konkurs pristiglo je obilje filmova sa izvanrednim životnim pričama, fascinantnim karakterima, potencijalno snažnim motivima, među kojima sam birala one koji su, od početka do kraja, izvedeni na izuzetan filmski način. Tragala sam za filmovima koji imaju moć da nas apsorbuju već u prvoj sceni; za zavodljivim filmovima; za filmovima koji su vizualno primamljivi, besprimerni, iznenađujući do te mere, da će nam neizbežno raspršiti postojeći horizont očekivanja; za filmovima koji uzdrmavaju i uzbuđuju čula, sinestezični su i, naravno: otvaraju pitanja, ne pretendujući na unapred zadate odgovore.”

Konačnu odluku o 30 filmova koji su se našli na festivalskom platnu dao je stručni žiri u sastavu: Jelena Backović, aktivistkinja iz Sarajeva,  Iva Plemić Divjak, filmska i festivalska producentkinja (Beograd), Tatjana Stojšić Petković, psihološkinja i Denis Pilepić, direkor Uhvati film HR festival.

Teme filmova su raznovrsne kao što su ljubav, ljudski odnosi, sport, ples, svakodnevne radosti i izazovi, te nasilje, odbacivanje, višestruke diskriminacije.

Festival u Novom Sadu je svečano otvoren performansom  „Prožimanje”, Tanje Josić i Novaka Josić, nakon čega su uslijedile projekcije filmova a između projekcija održale su se i tematske tribine.

Nagrade 18. Uhvati film festivala:

NAJBOLJI FILM: „Gluva ljubav” („Deaf love”) – Michele Bertini Malgarini, Italija

NAJBOLJI DOKUMENTARNI FILM: „Suživot” („Coexist”) – Komeil Soheili, Iran

NAJBOLJA REŽIJA: „Malou” („Malu”) – Adi Wojaczek, Nemačka

NAJBOLJI SCENARIO: „Broccoli”( „Brokoli”) – Eliott Fettweis, Francuska

FILM KOJI MIJENJA PERSPEKTIVE: „The sense of cocoa” („Kakao čula”) – Alberto Utrera, Španija

Specijalne nagrade žirija:

NAGRADA ZA FILM KOJI VELIKU LJUBAV PAKUJE U MALE PAKETE: „One fine day” („Jednog lepog dana”) –  Vibin M.R, Indija

NAGRADA ZA NAJHARIZMATIČNIJEG PROTAGONISTU: „Thomas Banks’ Quest for Love” („Potraga za ljubavlju Tomasa Benksa”) – Phillipe Kelly, Australija

Filmski festival „Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film” iz Novog Sada ove godine proslavlja punoljetstvo – 18.godina rada i postojanja.  Ekipa „Uhvati film – Banjaluka” festivala upućuje čestitke i želi još mnogo uspješnih godina i dobrih filmova u budućnosti.