10. ИЗДАЊЕ “УХВАТИ ФИЛМ – БАЊА ЛУКА” ФЕСТИВАЛА ОД 19. ДО 21. ОКТОБРА 2021. У БАЊАЛУЦИ

Филмски фестивал „Ухвати филм – Бањалука” одржаће се од 19. до 21. октобра 2021. године у Музеју савремене умјетности Републике Српске, у Бањалуци. Свечано отварање биће уприличено 19. октобра у Музеју савремене умјетности Републике Српске, са почетком у 18.30 часова, а наредна два дана, 20. и 21. октобра, пројекција филмова се наставља на истој локацији.

За вријеме трајања Конкурса за достављање филмова на овогодишњи „Ухвати филм” фестивал пристигло је 466 филмова из свих крајева свијета. У оквиру филмског програма на Фестивалу у Бањалуци, у периоду од 19. до 21. октобра, биће приказана 32 филма, који филмским приступом о инвалидности отварају табу теме и мијењају перспективе. Пратећи програм фестивала биће панел дискусија на тему Ухвати филм – Бањалука – 10 година (модератор: Душица Липовац), са гостима из свијета филма, културе, умјетности. За вријеме тродневног трајања фесивала, улаз ће бити бесплатан.

Овогодишњи „Ухвати филм – Бањалука” фестивал отвориће документарни филм „Застани и послушај” у режији Емирa Зумбулa Капетановићa, продукцијска кућа „FIST” Сарајево. Документарни филм „Застани и послушај” једна је од активности пројекта „Изградимо заговарачку платформу за социјалну укљученост у БиХ – Застани и послушај” којег финансира Европска унија, а имплементирају Фондација за социјално укључивање у БиХ (ФСУ у БиХ) и Иницијатива за бољу и хуманију инклузију (IBHI). Док ће други дан фестивала, 20. октобра, отворити филм „Како ми ТО радимо?ˮ у режији Ање Кавић. Овај документарни филм је настао у оквиру пројекта Скини предрасуду, обуци привлачност, који је Психолошки центар „Сенсеˮ из Бањалуке реализовао у сарадњи са Екуменском иницијативом жена из Омиша.

Циљ „Ухвати филм” фестивала је да се кроз филмску умјетност допринесе смањењу социјалне дистанце према особама с инвалидитетом промовишући потенцијале и могућности. Веома је битно да особе с инвалидитетом културна заједница препозна као ствараоце, тако и као конзументе културе. Филмски фестивал који приказује филмове на тему инвалидности и особа с инвалидитетом мијењајући перспективу и рушећи предрасуде, у Бањалуци се одржава од 2011. године. Потписивањем Споразума о сарадњи са Међународним филмским фестивалом „Ухвати са мном овај дан-ухвати филм”, постао је јединствен регионални филмски фестивал који се, осим Бањалуке и Новог Сада, одржава и у Ријеци и Котору.

Организатори се захваљују свима онима који помажу организацији овогодишњег фестивала, те свим писаним и електронским медијима, који из године у годину упознају јавност са „Ухвати филм” фестивалом и организационом тиму Фестивала који годинама с великом преданошћу ради на његовој припреми и реализацији.

Овогодишњи „Ухвати филм – Бањалука” фестивал подржали су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Град Бања Лука и Хотел „Видовићˮ (Бања Лука).